6 Sociaal domein

Sociale basis

Sociale basis

6.1 Samenkracht en burgerparticipatie
6.2 Wijkteams                        

De sociale basis gaat over het versterken van de veerkracht van inwoners en de sociale cohesie (het sociaal weefsel) in wijken. Het gaat over het geven en ontvangen van ondersteuning aan elkaar, in de eigen omgeving van inwoners. Het gaat over samenleven in verscheidenheid, en omzien naar elkaar waardoor ondersteuningsvragen (vroeg) opgepakt worden en erger wordt voorkomen. De sociale basis is voor èn van iedereen, is beschikbaar voor iedere Eindhovenaar en is dus niet gericht op een specifieke doelgroep.  
De waardevolle inzet van de vele vrijwilligers(organisaties), mantelzorgers en (gesubsidieerde) professionele organisaties vormen het fundament van de sociale basis. Samen met de wijkteams van Stichting WIJeindhoven zetten zij zich in om inwoners van Eindhoven laagdrempelig en dichtbij te ondersteunen en (verergering van) problemen te voorkomen.  

Het versterken van de sociale basis is een continu proces. Net als alle jaren ondersteunden en faciliteerden we, in 2022, diverse partijen in de sociale basis middels onze subsidieregelingen en actief contractmanagement. We gaven voor het tweede jaar vorm aan de laagdrempelige voorziening basisdagbesteding. Op basis van het vastgestelde preventief jeugdbeleid '22-'26 'Geen Kinderspel' was er extra aandacht (en middelen) voor preventie in het jeugddomein. 2022 werd gekenmerkt door de nasleep van Corona. De impact van corona is groot geweest op de vrijwilligers en organisaties in de sociale basis. Op basis van extra middelen zijn er in 2022 extra activiteiten geweest gericht op de waardering en ondersteuning van vrijwilligers. In 2022 startte Recovery College Eindhoven, een nieuwe laagdrempelige ontmoetingsplek in de sociale basis gericht op herstel na een periode van psychische ontregeling. Ook zijn er weer stappen gezet in het optimaliseren van de keten Outreachend Werk waardoor inwoners met een complexe hulpvraag eerder gerichtere ondersteuning krijgen. In 2022 is ook de doorontwikkeling gestart op gebied van kwaliteit, samenwerking en vindbaarheid en herkenbaarheid van de Onafhankelijke Cliëntondersteuning. We hebben opnieuw geïnvesteerd in een aanpak preventie en gezondheid (zie ook taakveld 7.1 volksgezondheid ) en gaven in 2022 concreet invulling aan de verschillende preventieakkoorden en het mantelzorgbeleid. Vanuit de doorontwikkeling van gebiedsgericht werken keken we vanuit de behoeften in gebieden (focusgebieden Bennekel, Doornakkers en Woensel Zuid (PACT)) hoe we de sociale basis in die gebieden konden versterken. Hiertoe werkten we o.a. samen met partners binnen de aanpak 'Samenleven in Verscheidenheid'. Eindhoven is een diverse stad en maakt werk van een inclusieve samenleving waar geen plaats is voor racisme en andere vormen van discriminatie. Ook in 2022 hebben er allerhande activiteiten plaatsgevonden op basis van het uitvoeringsprogramma diversiteit en inclusie om daar concreet aan bij te dragen.  

Transformatieprogramma  
Het doel van dit programma is werken aan een toekomstbestendig sociaal domein. In 2022 zaten er circa 20 projecten in het transformatieprogramma. Deze varieerden zowel qua thema, grootte en fase waarin het project zich bevond. Zo is bijvoorbeeld de pilot voor het Bouwdepot onlangs verlengd met een tweede tranche, werd de subsidieregeling voor Inwonersinitiatieven geborgd binnen de lijn, gaat de sociale doorbraakmethode verder met een stedelijk doorbraakteam en werd het project Virtueel inkomensloket toegevoegd aan het programma. Voor de instroom van nieuwe projecten gebruikten we de transformatietool als kader, die in 2021 met de raadswerkgroep transformatie sociaal domein is uitgewerkt. Verder is er verkend hoe projecten systematischer kunnen worden gemonitord en hoe er nog meer lering uit de projecten gehaald kan worden, zodat het lerende karakter een nog centraler onderdeel van het programma werd. 

Wijkteams  
Gedurende 2022 kwamen inwoners bij de wijkteams met vragen op allerlei leefgebieden. De generalisten zagen hierbij een toename van complexiteit in de casussen wat extra tijd en inzet vroeg. De complexiteit zit vooral in de vele vragen rondom geldzorgen en mentale problematiek. WIJeindhoven heeft veel ingezet op de bestendiging van Buurt in Bloei waarmee wordt gebouwd aan een sterke sociale basis. Inwoners worden hierdoor positief gestimuleerd in hun sociale contacten in de buurt. Verder heeft WIJeindhoven in 2022 meegewerkt aan een verbeterde toegang voor de inwoner. Met de Mono-Multi aanpak en het begin van Vereenvoudiging Sociaal Domein zorgen we voor een goede samenwerking in de toegang zodat de inwoner geholpen wordt, of dat nu in de sociale basis, de wijkteams of met aanvullende ondersteuning is. Zo krijgt de inwoner niet alleen passende ondersteuning, maar ook een passend ‘pad’ naar deze ondersteuning toe.

Ondersteuning vergunninghouders en vluchtelingen  
De uitvoering van de nieuwe Wet inburgering is in 2022 gestart voor alle nieuwe inburgeraars. Daarnaast werden de inwoners die onder de oude wet vielen begeleid om volgens de oude wet in te burgeren. 
De landelijke besluitvorming over de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) is een jaar uitgesteld, waardoor besluitvorming hierover pas in 2023 plaats gaat vinden. 

Deze pagina is gebouwd op 07/07/2023 17:25:59 met de export van 07/07/2023 17:18:01