Paragrafen

3h. Gebiedsgericht werken

In 2022 hebben we langzaamaan met elkaar moeten wennen aan het ‘nieuwe normaal’ waarin we de nieuwe vormen van samenwerken en communiceren doorgezet hebben. De impact van corona was in het begin van het jaar daarin groter dan later in het jaar. Het gebruik van ontmoetingsplekken (zoals buurthuizen) en activiteiten/programma’s voor doelgroepen was op een aantal plekken nog beperkt. We zien daarin dat de sociale veerkracht in de verschillende buurten wisselend is; we hebben geprobeerd om daarin zoveel mogelijk naast de inwoners te gaan staan om juist daar te kunnen ondersteunen waar nodig.

Inzet middelen

Het afgelopen jaar waren er extra middelen beschikbaar om een impuls te kunnen geven op verschillende ontwikkelingen in de gebieden. Voor Bennekel, Doornakkers en Hemelrijken/Gildebuurt is een ‘actieplan impuls wijkaanpak’ opgesteld waarmee een aantal thema’s in die buurten een boost hebben gekregen. Denk daarbij aan:

  • Inzet van ‘gastheren’ in het gebied Kruisstraat/Woenselse Markt
  • Extra schoonmaakrondes/afvalinzameling
  • Aanvulling op jongerenwerk, maatwerk en coaching
  • Samenleven in Verscheidenheid

Dit jaar is daarnaast de keuze gemaakt om de eerdere inzet in Oud Woensel te continueren, naast een aantal ontwikkelingen die meer verspreid door de stad plaats vonden. Er is naast Oud Woensel ook specifiek op Doornakkers en Bennekel ingezet. Daarnaast zijn deze middelen ingezet op vernieuwing/impuls ten aanzien van:

  • actief burgerschap (onder andere Buurtaanjagers CKE)
  • een extra boost m.b.t. Oud Woensel / Woensel Zuid (onder andere ondersteuning ondernemers, communicatie/placemaking (met fysieke locatie in Kruisstraat), uitwerking Toekomstbeeld Oud Woensel in de Kruisstraat
  • bijdrage voor wijk GGD’ers in Oud Woensel en Oud Gestel
  • sociale cohesie/ontmoeting (onder andere door Buurtbinders, streetart-projecten)
  • ontmoetingsplekken Trudoplein

Volkshuisvestingsfonds

We hebben in het afgelopen jaar gewerkt aan de uitwerking van de Volkshuisvestingsfondsprojecten (herstructurering van kwetsbaar particulier bezit, de verduurzaming van de particuliere woningvoorraad en de herstructurering van de Gildebuurt). De plannen voor de Gildebuurt hebben in de planvorming een duidelijke opwaardering gekregen door deze bijdrage. Voor het verduurzamen van particuliere woningen is na de zomer de subsidieregeling gepubliceerd.

Pact Woensel Zuid

Vanaf juli 2022 is het stadsdeel Woensel Zuid door het Rijk als ‘stedelijk focusgebied’ binnen het Nationaal Programma Leefbaarheid & Veiligheid aangewezen. We hebben daarom afgelopen jaar diverse stappen gezet in het ‘bouwen’ van het Pact, waarin we samen met diverse partners/partijen uit de stad doelen gaan stellen voor de komende 15 a 20 jaar. Om de doelen te bepalen zijn er meerdere ateliers geweest in de diverse buurten om daar input op te kunnen halen bij bewoners, ondernemers en partners. Er wordt domeinoversteigend aan deze opgave gewerkt.

Gebiedsgericht instrumentarium

De methodiek rondom gebiedsgericht werken is het afgelopen jaar verder doorontwikkeld. Het traject rondom de buurtbudget Oud Woensel is afgerond en geëvalueerd. De gebiedscommissies in de actiegebieden zijn zo goed als overal op orde en we zien dat er weer steeds meer activiteiten door bewonersorganisaties georganiseerd worden. De Buurtkijker is het afgelopen jaar ook verder ontwikkeld waarbij er steeds meer partijen en datasets aan verbonden worden.

Deze pagina is gebouwd op 07/07/2023 17:25:59 met de export van 07/07/2023 17:18:01