6 Sociaal domein

WMO

De landelijke trends en ontwikkelingen laten ons zien dat het nodig aandacht te hebben voor de ouder wordende mens en de uitdagingen die dat met zich meebrengt. Nederland vergrijst, we krijgen steeds meer ouderen en de ouderen worden ook steeds ouder. Dat betekent dat er over een aantal jaren minder handjes beschikbaar zijn om voor die ouderen te zorgen. In 2022 hebben we het Actieplan Langer Thuis vastgesteld. Een richting bepalend beleidsdocument waarmee we ernaar toewerken dat de ouder wordende inwoner in onze gemeente nu en in de toekomst met vertrouwen en zoveel mogelijk eigen regie langer vitaal (gezond), samen en veilig thuis en in de eigen omgeving ouder kan worden. In 2022 hebben we dan ook gewerkt aan de invulling van de scenario's.  Binnen het scenario 'zorgzame samenleving' hebben we twee dementievriendelijke wijken hebben opgezet en hebben we basisdagbesteding doorontwikkeld en uitgebreid.  
Ook hebben we in het scenario 'ondersteun de ondersteuner' nader onderzoek gedaan naar de huidige mantelzorgondersteuning en de behoefte van mantelzorgers zodat zij hun ondersteunende taken voor hun thuiswonende partner of ouder kunnen blijven uitvoeren. Ook hebben we uitvoering gegeven aan het project Leef Samen, waarmee we ouderen in Eindhoven de beschikking geven over slimme sensoren waarmee ze veiliger thuis kunnen wonen en er verlichting voor het ondersteunend netwerk ontstaat.  
We bieden op allerlei manieren ondersteuning aan de beweging van langer thuis wonen. Door het beleid op preventie en gezondheidsbevordering, door het bouwen van ecosystemen in buurten en wijken, door het aanbieden van laagdrempelige voorzieningen. Maar natuurlijk voeren we ook onze wettelijke taken in het kader van de Wmo uit, in de vorm van het verstrekken van voorzieningen als begeleiding, maatwerkdagbesteding, hulpmiddelen en voorzieningen, vervoersregeling zoals Taxbus en natuurlijk huishoudelijke ondersteuning. In 2022 hebben we gezien dat de druk op de voorziening Huishoudelijke Ondersteuning verder toeneemt. De invoering van het abonnementstarief heeft een aanzuigende werking gehad, waardoor steeds meer mensen gebruik maken van de voorziening. In een periode van personele krapte leverde dit in 2022 steeds vaker langere wachttijden op.  
In 2022 is de aanbesteding voor begeleiding en maatwerkdagbesteding afgerond en hebben we contracten gesloten voor meerdere jaren. We werken met een beperkt aantal aanbieders, om daarmee de kwaliteit van de dienstverlening voor onze inwoners te verbeteren. We werken volgens 1 plan (Wat Telt) en in de keten om dubbelingen in het proces zoveel mogelijk te voorkomen. In 2022 hebben we meegewerkt aan het koplopersproject voor onafhankelijke cliëntondersteuning en hebben we inwoners betrokken bij verschillende klantreizen op basis waarvan we het proces zoveel mogelijk hebben aangepast en vereenvoudigd.  

De aanbesteding voor Beschermd wonen is afgerond en geïmplementeerd, hierdoor zorgen we ervoor dat er ondersteuning en begeleiding (soms in combinatie met wonen) is voor mensen met psychische kwetsbaarheid. De financiële middelen die dit jaar resteerden, onder meer vanwege overgang van cliënten naar de Wet Langdurige Zorg (WLZ), zijn gereserveerd voor innovaties op het terrein van Beschermd wonen vooruitlopend op de doordecentralisatie van Beschermd wonen naar de regiogemeenten en gericht op het voorkomen van instroom en bevorderen van uitstroom uit Beschermd wonen. Samen met de regiogemeenten zijn voorbereidingen getroffen voor deze decentralisatie, zoals gemaakte financiële afspraken en inrichting van innovatietafels samen met het veld van professionals. 
Voorbereidingen zijn getroffen voor de opening van de inloop- en basisvoorziening daklozen aan de Fuutlaan en de opening van een drietal andere maatschappelijke opvanglocaties. De druk op de opvang is groot, aangezien de uitstroom naar de woningmarkt is achtergebleven. Dit geldt ook voor de uitstroom uit Beschermd wonen. We hebben onderzoek gedaan naar de behoefte aan woningen voor inwoners in een kwetsbare positie. De uitkomsten hiervan zullen worden meegenomen in de woonzorgvisie en het daaraan gekoppelde uitvoeringsprogramma dat in 2023 bestuurlijk wordt voorgelegd. 

Samen met regiogemeenten is gewerkt aan preventie van dakloosheid middels verschillende projecten, zoals voorkomen huisuitzettingen en investeren in de lokale sociale basis. We zijn gestart met het project Onder de Pannen, waarbij (dreigend) daklozen tijdelijk wonen in een huis van Eindhovense inwoners met daarbij ondersteuning vanuit stichting WIJeindhoven. In Eindhoven is de pilot Wijk GGD positief geëvalueerd en is het aantal uitgebreid naar een drietal Wijk- GGD’ers. Hiertoe zijn structurele middelen beschikbaar in de gemeentebegroting. 
Voorbereidingen zijn getroffen voor de subsidiëring van vrouwen- en gezinsopvang per juli 2023. Hiertoe zijn aandachtspunten geformuleerd samen met het veld, zoals het kind centraal stellen in de aanpak, ook een daderaanpak en voldoende opvangplekken.  
In 2022 zijn samen met Veilig Thuis, Stichting WIJeindhoven en de uitvoerende teams van de gemeente belangrijke stappen gezet in het verder verbeteren en versterken van de lokale samenwerking bij huiselijk geweld. Verbeteracties zijn doorgevoerd, een verbeterproces is ingericht en de verbeteropgave voor 2022 is in de afrondende fase. Daarnaast is met partners in de stad een plan van aanpak ouderenmishandeling opgeleverd waarvan de implementatie op dit moment in voorbereiding is.  
Eind 2022 heeft de eindevaluatie van “Het lokale netwerk na Veilig Thuis - Eindhoven” met het Toezicht Sociaal Domein (TSD) plaatsgevonden. De positieve uitkomst van deze evaluatie en de afsluitende brief van het TSD zijn in januari 2023 met de raad gedeeld. 

Deze pagina is gebouwd op 07/07/2023 17:25:59 met de export van 07/07/2023 17:18:01