6 Sociaal domein

Jeugd

De houdbaarheid van het huidige jeugdhulpstelsel staat landelijk en lokaal al langere tijd onder druk. Daarom is in 2022 het startsein gegeven voor de uitvoering van het Deltaplan jeugd, een meerjarig programma ter verbetering en vernieuwing van de hulp en ondersteuning aan jeugdigen en gezinnen in Eindhoven. Met de inzet van extra jeugdmiddelen lopen we hiermee vooruit op de ontwikkelingen in de landelijke hervormingsagenda jeugd. Vanuit vier ontwikkellijnen (preventie, aanpak wachttijden, versterking van de toegang en de transformatie) zijn lacunes in bestaand aanbod opgevuld en waar nodig innovatieve projecten gefinancierd en/of gecontinueerd. De inzet van alle initiatieven moet ertoe bijdragen dat het stelsel in Eindhoven beheersbaar en uitvoerbaar wordt. Zo werken we samen met ouders, jeugdigen, zorgprofessionals en preventieve partners aan de verbetering van de zorg.  

Een van onze speerpunten is preventie, om het deel van de Eindhovense jeugdigen waar het goed mee gaat zo groot mogelijk te houden en de jeugdigen of opvoeders die hier lichte steun bij nodig hebben te helpen. In 2022 is met het preventief jeugdbeleid ingezet op het opbouwen en versterken van het (preventieve jeugd)netwerk en gewerkt aan intensiever partnerschap met (preventieve) partners. Daarnaast is uitvoering gegeven aan inhoudelijke maatschappelijke doelstellingen van het beleidsplan. Zo zijn er in 2022 diverse initiatieven ontplooid om breder en op meer manieren jeugdigen te bereiken en te betrekken (jongerenparticipatie), er is gewerkt aan het inzetten van preventieve interventies om mentale problematiek onder jeugdigen te voorkomen en is gestart met de implementatie van 'Nu Niet Zwanger'.  

Voor jeugdigen en gezinnen die desondanks specialistische ondersteuning nodig hebben bij het opgroeien en opvoeden, willen we dat er tijdig passende hulp beschikbaar is. In sommige gevallen is dit een uitdaging. In 2022 kreeg de transformatie van de jeugdhulp verder vorm, door een Regiovisie jeugdhulp op te stellen. Hierin worden diverse ontwikkelingen voor de toekomst van de (organisatie van) jeugdhulp geschetst. Ook werkten we aan het concreter maken van de regionale transformatiedoelen, in samenspraak met jongeren zelf. Wachttijden, een krappe arbeidsmarkt en een samenleving met een grote druk om te ‘slagen’ zijn uitdagingen voor een toekomstbestendig jeugdstelsel.  

Zeker als de veiligheid van onze kinderen en jongeren in het geding is, is tijdigheid van hulp essentieel. We willen dat kinderen die aan een gecertificeerde instelling voor jeugdbescherming en jeugdreclassering (GI) zijn toevertrouwd binnen drie maanden de meest passende hulp ontvangen. Helaas is dit niet altijd de realiteit en een grote uitdaging waar we ons samen met ketenpartners ook in 2022 onverminderd voor ingezet hebben. We draaiden daarbij aan meerdere knoppen, zowel in samenwerking met andere jeugdzorgregio’s in Brabant als regionaal en/of lokaal. Dit hebben we o.a. gedaan door (voor de GI) processen te vereenvoudigen om passende hulp in te zetten, door met wijkteams en GI’s de samenwerking te evalueren en waar nodig te verbeteren en door GI’s wanneer nodig te ondersteunen in een doorbraak van vastgelopen casuïstiek. Als voorbeeld heeft Eindhoven samen met de regiogemeenten het voortouw genomen om tot een Brabant-brede Uniforme route en format voor jeugdhulpbepaling voor alle GI’s te komen. Na implementatie heeft dit tot een verminderde administratieve druk voor de GI”s geleid

Deze pagina is gebouwd op 01/10/2025 10:19:44 met de export van 07/07/2023 17:18:01