Veiligheid is een basisvoorwaarde voor een aantrekkelijke stad en voor economische en sociale ontwikkeling. Eindhoven bevindt zich midden in een schaalsprong: het aantal nieuwe bedrijven en inwoners stijgt in groten getale. Deze schaalsprong mag echter niet ten koste gaan van de leefbaarheid en veiligheid in de stad. Die verantwoordelijkheid dragen we samen met vele in- en externe partners.
In 2022 was sprake van diverse crises en ontwikkelingen die van invloed zijn geweest op onze veiligheidsinzet en realisatie van onze veiligheidsdoelstellingen. We hebben te maken met de coronacrisis, een oorlog in Europa, een energiecrisis en een omvangrijke vluchtelingeninstroom. Bovendien constateren we dat een aantal andere ontwikkelingen, zoals de toename van ondermijnende criminaliteit en cybercriminaliteit en ook de afname van het vertrouwen in de overheid zich doorzetten. Bovenstaande ontwikkelingen zorgen voor een herprioritering van veiligheidsinzet en zijn ook de komende jaren van invloed op de te bereiken veiligheidsdoelstellingen.
We hebben, in samenwerking met bewoners en maatschappelijke partners in de wijk, verder gebouwd aan veilige en veerkrachtige wijken. Dit hebben we gedaan door het gebiedsgericht werken verder te versterken. Onze focus lag hierbij allereerst op Woensel-Zuid en Oud-Gestel en later in het jaar ook Doornakkers.
Er is verder gewerkt aan de doorontwikkeling van cameratoezicht. Ook hebben we het informatiegestuurd werken verder doorontwikkeld met de realisatie van de eerste fases van het Veiligheidsinformatieknooppunt (VIK). Door middel van de analyse van data zijn we in staat ontwikkelingen beter in beeld te brengen en op basis daarvan gerichter en efficiënter inzet te kunnen plegen.
Door de genoemde ontwikkelingen en de toename van complexe veiligheidsvraagstukken is een integrale veiligheidsaanpak in samenwerking met in- en externe partners essentieel. Ook in 2022 is daar verder op ingezet. Als partner en financier toetsen we daarbij de doelmatigheid en doeltreffendheid van de samenwerkingsverbanden, zoals dat hoort bij professioneel samenwerken. Daarnaast investeren we in onze eigen werkprocessen die goed moeten aansluiten op wat er plaatsvindt in de samenwerkingsverbanden.
Naast de reguliere veiligheidsbudgetten is in 2022 ook ingezet op basis van incidenteel beschikbaar gestelde veiligheidsmiddelen vanuit het Rijk. Zo zijn we in 2022 begonnen met Preventie met Gezag; een aanpak gericht op het uit de (georganiseerde) criminaliteit halen van jongeren en voorkomen van doorgroei in de criminaliteit. In een aantal gevallen zijn deze middelen als gevolg van herprioritering niet volledig uitgenut. Door middel van reserveringen of in overleg met het Rijk zijn restantmiddelen overgeheveld naar 2023.
In het kader van toezicht en handhaving leefbaarheid is in 2022, op basis van het jaarlijks uitvoeringsprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH), uitvoering gegeven aan de VTH-taken. Er is een begin gemaakt met de noodzakelijke uitbreiding van BOA’s, die ook de komende jaren verder gefaseerd doorgezet zal worden.